top of page

Kemajuan pembinaan ECRL melebihi sasaranKuala Lumpur: Pembinaan Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) terus mencatatkan kemajuan melebihi sasaran asal, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Hasbi Habibollah.


Beliau berkata hingga 30 November lalu, pembinaan keseluruhan projek itu mencapai kemajuan sebenar pada 19.69 peratus berbanding jadual asal pada 18.78 peratus.


Katanya, bagi Seksyen A dari Kota Bharu ke Dungun yang merangkumi pembinaan enam stesen iaitu Kota Bharu, Pasir Putih, Jerteh, Bandar Permaisuri, Kuala Terengganu dan Dungun, kemajuan kerja fizikal mencapai 0.27 peratus mendahului jadual.


Bagi Seksyen B dari Dungun ke Temerloh, sejak pembinaannya bersambung semula Julai tahun lalu, kemajuan kerja fizikal mencapai 7.54 peratus berbanding jadual 5.24 peratus, merangkumi kerja tanah dan pembinaan terowong di Dungun, Paka dan Kuantan.


"Kerja-kerja awalan bagi pembinaan terowong di Gambang, Sri Jaya, Gedung Siam dan Paya Pasir telah dimulakan," katanya menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2021 di Dewan Negara hari ini.


Untuk Seksyen C dari Temerloh ke Pelabuhan Klang pula, beliau berkata kerajaan sedang mengkaji jajaran terbaik bagi memastikan ECRL memberi impak ekonomi yang maksimum apabila siap kelak.


Mengenai status projek menaik taraf Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Kelantan, Hasbi berkata projek yang dilaksanakan secara tender terbuka prakelayakan itu berada pada peringkat akhir penilaian tender dan dijangka selesai bulan ini.


"Pelantikan kontraktor dijadual awal tahun depan dan projek dijangka siap pada Disember 2023," katanya.


Hasbi berkata, lapangan terbang itu dijangka dapat menampung empat juta penumpang setahun iaitu peningkatan 2.5 juta penumpang berbanding kapasiti semasa iaitu 1.5 juta penumpang setahun sementara jumlah pesawat yang mendarat bertambah dari tiga kepada lapan pesawat jenis kod 4C, serta dari dua pesawat ATR 72 kepada tiga.


Sumber: Harian Metro

263 views

Bình luận


bottom of page