top of page

Jawatankuasa Pembangunan Tok Bali pantau ECERDCKOTA BHARU - Jawatankuasa Pembangunan Tok Bali yang melibatkan kerjasama kerajaan negeri dan Persekutuan ditubuhkan untuk memantau Projek Pembangunan Wilayah ekonomi Pantai Timur (ECERDC).


Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaakob berkata, jawatankuasa berkenaan juga bertujuan menyelaras dan merancang pembangunan serta menyelesaikan isu berkaitan pelaksanaan projek dan usaha menarik pelaburan di Tok Bali.


Menurutnya, antara komponen pembangunan Tok Bali ialah Taman Industri Tok Bali yang masih dalam fasa pelaksanaan dan Taman Perikanan Bersepadu Tok Bali fasa 1B yang dijangka siap Ogos tahun depan.


"Selain itu kita ada Pelabuhan Tok Bali yang melibatkan naik taraf kepada pelabuhan komersial dan pembesaran jalan satu lorong kepada dua lorong di Jalan Pasir Puteh-Tok Bali," katanya ketika sesi soal jawab di Persidangan DUN Kelantan di sini pada Rabu.


Terdahulu, Wan Hassan Wan Ibrahim (PAS-Semerak) mengajukan soalan mengenai perkembangan Projek Pembangunan Wilayah ekonomi Pantai Timur (ECERDC ) di Tok Bali.


Sementara itu, dalam perkembangan yang sama, Wan Hassan turut mengemukakan soalan tambahan mengenai sejauh mana kerajaan maklum dan mengambil tindakan mengenai isu pemendapan di beberapa kawasan berkenaan terutama di Terusan Semerak.


Mengulas lanjut, menjawab soalan tambahan berkenaan, Ahmad berkata, kerajaan sudah membincangkan perkara itu melalui jawatankuasa berkenaan melibatkan beberapa cadangan untuk penyelesaian.


Sumber: Sinar Harian

12 views

תגובות


bottom of page