top of page

Guangxi bangunkan pusat sukan dunia untuk ASEAN


Guangxi bangunkan pusat sukan dunia untuk ASEAN
Pusat sukan Guangxi di China sedang giat dibangunkan dengan menyasarkan kepada negara-negara anggota ASEAN. - Foto ihsan Trip.com

Guangxi bangunkan pusat sukan dunia untuk ASEAN

NANNING: Projek pembinaan pusat pertukaran sukan bertaraf dunia yang khusus menyasarkan negara-negara anggota ASEAN, sedang giat dijalankan di wilayah Guangxi.


Menurut butiran pelan berkenaan, wilayah itu akan membangunkan pusat acara pertandingan serantau dan pusat pengelolaan pertandingan sukan China-ASEAN, serta meningkatkan pelibatan diri dalam penganjuran acara berprestij dunia.


"Pelbagai inisiatif akan disediakan pihak berkuasa untuk menggerakkan pembangunan inovatif industri sukan marin di Zon Ekonomi Teluk Beibu.


"Selain acara pertandingan berkelas dunia dan aktiviti pelancongan sukan dilangsungkan di bandar Guilin, fasiliti sukan seperti Pusat Asia Pasifik Persekutuan Pelayaran Dunia akan diwujudkan di bandar Beihai," kata naib pengarah jabatan sukan wilayah Guangxi, Gan Yonghui.


Beliau berkata Guangxi akan mewujudkan platform kerjasama dagangan sukan China-ASEAN bagi memudahkan pemprosesan terikat (bonded processing) produk sukan dan pembangunan e-dagang rentas sempadan di zon rintis perdagangan bebas.


"Menerusi platform berkenaan, perkhidmatan kewangan akan ditawarkan termasuk pemajakan peralatan sukan melalui pembiayaan dan insurans sukan.


"Kami juga merancang membina taman perindustrian sukan China-ASEAN dan mencungkil potensi pembangunan pelancongan sukan di sempadan," kata Gan.


Wilayah autonomi di selatan China itu turut komited menjayakan program pertukaran bakat sukan pada peringkat global seperti Kem Pertukaran Elit Sukan China-ASEAN, menggalakkan institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan berinteraksi dengan universiti luar negeri, dan menubuhkan Institut Penyelidikan Sukan China-ASEAN.


Sumber: Berita Harian


Guangxi bangunkan pusat sukan dunia untuk ASEAN

Comments


bottom of page