top of page

Empat projek jalan luar bandar Kelantan dikeluarkan SST awal


Gambar hiasan (Sumber Berita Harian)

KOTA BHARU - Jabatan Kerja Raya (JKR) Kelantan mengeluarkan Surat Setuju Terima (SST) lebih awal bagi memastikan kesemua projek peningkatan infrastruktur jaringan jalan di kawasan luar bandar di negeri tidak terlibat dengan sekatan peruntukan kesan pandemik Covid-19.


Pengarah JKR Kelantan, Ir Mohd Suhaili Ismail berkata, setakat ini empat projek dengan kos RM183.5 juta sudah pun dikeluarkan SST dengan Tarikh Milik Tapak juga dilanjutkan pada tahun 2021.


Katanya, keseluruhannya terdapat 10 projek dengan kos perbelanjaan berjumlah RM297 juta yang diluluskan untuk dilaksanakan di bawah Rancangan Malaysia Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) dan RMK-12.


“Projek yang sudah dikeluarkan SST ialah pertama, projek bina jalan dari Kampung Joh ke Kampung Belimbing Tanah Merah dengan kos RM 60 juta dan kedua, projek bina jalan dan jambatan antara Kampung Pasir Era ke Kampung Pasir Kelang, Kuala Krai ( RM40 juta).


“Ketiga, projek naik taraf jalan menghubungkan Kampung Manek Urai ke jalan utama FT008 (Kuala Krai ke Gua Musang), Kuala Krai (RM15 juta) serta keempat, projek membina jalan dan jambatan dari Kampung Pantai Senok ke Kampung Pulau Gajah, Bachok (RM68.5 juta),” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi pada Khamis.


Mengulas lanjut, enam lagi bilangan projek masih dalam tindakan JKR pada peringkat perancangan dan reka bentuk.


“Projek selebihnya dengan kos berjumlah RM113 juta itu belum dikeluarkan SST.


“JKR komited untuk memastikan kesemua projek tersebut dikeluarkan SST pada tahun ini atau selewat-lewatnya pada suku pertama tahun 2022,” katanya.


Sumber: Sinar Harian

40 views
bottom of page