top of page

Dengar guruh, hati gundah


Perbadanan Putrajaya (PPj) gagal
Kejadian banjir di Desa Pinggiran Putra yang kerap kali berlaku akibat kegagalan selenggara sistem saliran pihak PBT

Perbadanan Putrajaya (PPj) gagal

Putrajaya: Hujan lebat pastinya menjadi igauan ngeri bagi pengguna di beberapa laluan di Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan di sini.


Apa tidaknya, setiap kali hujan lebat, laluan itu akan dilanda banjir kilat sekali gus menyebabkan banyak kenderaan terkandas.


Antara kawasan yang sering terjejas dinaiki air adalah terowong Presint 9, Presint 5 dan Lebuh Wadi Ehsan di Desa Pinggiran Putra menghala ke Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), dekat sini.


Pekerja swasta, Muhammad Najmi Zulkifli, 26, berkata pihak berkuasa tempatan (PBT) diminta menambah baik dan sentiasa memantau penyelenggaraan sistem lubang saliran di bahagian kiri dan kanan jalan bagi mengelak kejadian banjir kilat berulang setiap kali hujan lebat.


Dia yang tinggal di Presint 6 di sini, dan sering berhadapan masalah sama berpandangan isu banjir kilat tidak akan selesai selagi masalah lubang saliran tersumbat tidak diatasi.


"Berdasarkan pemerhatian, pekerja kontraktor pembersih jalan hanya mengutip sampah di atas jalan namun tidak pernah nampak mereka membersihkan lubang saliran.


"Biasanya lubang saliran tersumbat disebabkan dipenuhi pasir serta sampah sarap seperti daun dan plastik bungkusan minuman," katanya.


Sementara, kakitangan kerajaan, Nor Hani Ismail, 43, dari Desa Pinggiran Putra berkata, masalah banjir kilat di atas jalan raya bukan perkara baharu malah sudah berlarutan sejak beberapa tahun.


Menurutnya, setiap kali hujan lebat jalan raya utama berhampiran Desa Pinggiran Putra, dekat sini sering dinaiki air seperti 'kolam renang' sehingga tidak boleh dilalui kenderaan.


"Kejadian terbaru berlaku Februari lalu yang menyebabkan banyak kenderaan terkandas memandangkan air naik tinggi dan dalam tempoh lama.


"Pihak bertanggungjawab perlu mengambil tindakan segera bagi memastikan penyelenggaraan dan pembersihan longkang dapat dilakukan berkala supaya banjir kilat tidak berulang," katanya.


Sumber: Harian Metro


23 views

Comments


bottom of page