top of page

Citaglobal, Reneuco peroleh kontrak projek IPP ECRL


Citaglobal, Reneuco peroleh kontrak projek IPP ECRL Astro Awani www.astroawani.com
ECRL sepanjang 640 kilometer menghubungkan Pantai Timur ke Lembah Klang di Pantai Barat Semenanjung Malaysia. - Foto Facebook/East Coast Rail Link

KUALA LUMPUR: Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) telah memberi surat hasrat kepada rakan usaha sama Citaglobal Bhd dan Reneuco Bhd untuk menjadi pengeluar tenaga bebas (IPP) bagi projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).


Citaglobal dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia pada Rabu memberitahu MRL berhasrat untuk melibatkan usaha sama 50:50 itu ke arah merancang, mereka bentuk, membiayai, membangun, membina, memasang, menyelesaikan, mentauliahkan dan mengendalikan Projek IPP ECRL.


MRL merupakan entiti Kementerian Kewangan dalam melaksanakan ECRL. Ia adalah pemilik projek ECRL, katannya lagi. MRL, dalam membangunkan ECRL, akan mengendalikannya sebagai usaha sama 50:50 dengan China Communications Construction Company.


Kementerian Pengangkutan, melalui Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD), akan mengawal selia projek itu.


Penganugerahan akan tertakluk kepada pelaksanaan perjanjian kontrak rasmi yang akan dimeterai antara Citaglobal dan Reneuco dengan MRL dalam masa terdekat, kata Citaglobal dalam satu kenyataan berasingan.


Pengerusi Eksekutif dan Presiden serta pemegang saham utama, Citaglobal, Tan Sri Dr Mohamad Norza Zakaria dalam satu kenyataan berkata kontrak itu dimenangi menerusi kaedah pembidaan yang kompetitif.


"Citaglobal pasti akan memainkan peranannya dalam melaksanakan dan merealisasikan projek IPP ECRL bersama rakan kongsi kami, Reneuco.


"Memenangi kontrak ini adalah sejajar dengan fokus serta visi perniagaan Citaglobal iaitu menjadi pemain utama dalam segmen tenaga boleh diperbaharui, dan pada masa yang sama membina asas pendapatan berulang bagi syarikat," katanya.


ECRL sepanjang 640 kilometer menghubungkan Pantai Timur ke Lembah Klang di Pantai Barat Semenanjung Malaysia.


"ECRL menghubungkan ibu negeri, pusat bandar utama, hab perindustrian, pelabuhan, lapangan terbang serta zon pelancongan dan ia boleh bertukar dengan landasan kereta api sedia ada di Semenanjung Malaysia," kata kenyataan itu lagi.


Sumber: Astro Awani


24 views
bottom of page