top of page

11 lagi bahan binaan dalam VOP untuk bantu kontraktor - PM


Kerajaan menambah 11 lagi bahan binaan dalam pelaksanaan VOP bagi membantu kontraktor yang berdepan kenaikan harga barangan binaan selain memastikan projek siap tepat pada masanya. - Foto NSTP

BERA: Kerajaan menambah 11 lagi bahan binaan dalam pelaksanaan Syarat Perubahan Harga (VOP) bagi membantu kontraktor yang berdepan kenaikan harga barangan binaan selain memastikan projek siap tepat pada masanya, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.


Beliau berkata, ini menjadikan jumlah keseluruhan bahan binaan dalam VOP ialah 15 antaranya simen, batu bata dan dinding, kaca, batu baur, bahan siling serta bahan bumbung.


"Kerajaan maklum dengan kenaikan harga barang binaan yang tidak dapat dielakkan berikutan ketidaktentuan ekonomi global dan konflik geopolitik Russia-Ukraine. Saya difahamkan, harga barang binaan termasuk besi, antara bahan penting dalam pelaksanaan apa juga projek meningkat sehingga 180 peratus.


"Namun, kerajaan sentiasa mendengar dan memahami permasalahan ini dengan mengembalikan semula VOP bagi memastikan projek dapat disiapkan tepat pada masanya," katanya semasa merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-38 Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) Pahang di Kompleks Rakan Muda Bera di sini hari ini.


Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Kesihatan Pahang, Datuk Seri Norolazali Sulaiman, Presiden PKMM, Datuk Seri Mohamed Fadzill Hassan serta Yang Dipertua PKMM Pahang Abd Gapar Lambak.


Sumber: Berita Harian

41 views

Comments


bottom of page